perjantai 10. syyskuuta 2010

Tietovuotoja

Uutiset ovat kertoneet Jyväskylän yliopistossa sattuneesta mokasta, jossa opiskelijoiden nimiä henkilötunnuksineen päätyi nettiin koko maailman katsottaviksi. Tosin noista tiedoista kiinnostuneita ei kai lopulta kovin monta ollut.

Tapaus sai minut kipaisemaan aitanvintille ja penkomaan sinne heittämiäni vanhoja papereita ja kirjoja. Ja sieltä se löytyi: Jyväskylän yliopiston opiskelijaluettelo lukuvuonna 1977-1978. Julkaisija Opintoasiaintoimisto. Paksuhko punertavakantinen moniste sisältää niiden 6277 opiskelijan tiedot, jotka tuona lukuvuonna opiskelivat Jyväskylän yliopistossa. Monisteen alussa on taulukoita: opiskelijamäärät tiedekunnittain, lääneittäin ja kuntamuodoittain jne. Opiskelijoiden kotikuntatilastoista selviää muun muassa, että tuonna vuonna kotikunnastani Hankasalmelta oli JY:ssä 45 opiskelijaa. Jyväskylässä oli kirjoilla 1416 opiskelijaa, Jyväskylän maalaiskunnassa 162 ja Kärsämäellä ja Savukoskella kummassakin yksi opiskelija. Tilasto antaa hyvän kuvan siitä, mistä opiskelijat Jyväskylään tulivat. Tuohon aikaan opiskelu ei näet ollut riittävä peruste vaihtaa henkikirjoituskuntaa, joten opiskelijat pysyivät usein valmistumiseensa saakka kirjoilla kotikunnassaan.

Tilastojen jälkeen moniste sisältää luettelon, jossa on jokaisen opiskelijan kohdalla ensimmäisellä rivillä suoritettu tutkinto, sukunimi, etunimi (puhuttelunimi h a r v e n n e t t u n a), osoite opiskelupaikkakunnalla, postinumero, puhelinnumero. Toiselle rivillä on aikaisempi sukunimi, henkilötunnus, tiedekunta, ylioppilaaksitulovuosi, nykyiseen tiedekuntaantulovuosi ja -lukukausi, läsnäolo/poissaolo numerokoodina, opintojen tarkoitus, pääaine, kotiosoite, postinumero, puhelinnumero.

K: n kohdalta löydän omat tietoni. Opiskelupaikkakunnan osoitteeni on tuolloin ollut Taitotiekantiellä, ja siellä Kortepohjan ylioppilaskylässähän minä asuin koko opiskeluaikani. Opintojeni tarkoitukseksi on merkitty ylempi korkeakoulututkinto, ja koodinumero 105 tarkoittaa, että suomen kieli on tuolloin ollut pääaineeni. (En minä kyllä koskaan siitä ylempää tutkintoa suomen kielestä suorittanut, vaan alemman tutkinnon tehtyäni häivyin yliopistosta ja vasta paljon myöhemmin palasin sinne tekemään maisterin tutkinnon, kun olin voinut vaihtaa pääaineeksi kirjoittamisen.)

Luettelosta näkyy kaikenlaista: Helena asui ylioppilaskylässä samassa talossa kuin minä mutta yhtä kerrosta ylempänä, Leena oli hänen kämppäkaverinsa, 13 Kärkkäistä opiskeli JY:ssä ja tuleva mieheni asui vielä Vellamonkadulla.

Mistä tämä luettelo on peräisin?

Opintoasiaintoimiston asiakastilan roskiksesta, jonne niitä oli ilmeisen tarpeettomina viskattu. Minä ja muistaakseni joku muukin (Helena?) nappasimme tietysti sellaisen mukaan, sillä olihan siitä mukava tarkistaa ihastusten kotipaikat ja kavereiden syntymäpäivät.

Mitä tästä opimme? Netin tietovuodot valuvat lopulta bittiavaruuteen mutta aitan vintille päätynyt moniste ei katoa koskaan.

1 kommentti:

Helena kirjoitti...

Jaapa jaa, kyllä tuosta on pitkä aika...