perjantai 18. syyskuuta 2009

Asvalttimiesten ja alitajunnan öiset puuhat

Meiltä Jyväskylään ajettaessa on ylitettävä Vaajakosken silta. Kuluneella viikolla kävin opiskelujeni merkeissä Jyväskylässä neljä kertaa, joten tietysti huokaisin raskaasti, kun kuulin, että Vaajakoskella alkaa tienpäällystys maanantaina klo 9. Ajoin paikan ohi hiukan ennen yhdeksää. Työmiehiä liikuskeli jo paikalla, mutta liikenne kulki normaalisti ja tie oli entisellään. Kun iltapäivällä olin kotimatkalla, autot kulkivat kävelyvauhtia, sillä vanha asvaltti oli päivän aikana jyrsitty pois ja siltarakenteiden poikittaisten palkkien ylitys oli tehtävä varo-varo-varovasti. Tiistaiaamuna ruuhkaa ei ollut, mutta edelleen oli ajettava varovasti. Iltapäivällä liikennettä oli taas enemmän, autot ruuhkautuivat jo moottoritiellä ja muutaman kilometrin matkaan kului parikymmentä minuuttia.

Ruuhkassa pinnistelin ajauksiani keksiäkseni jotain hauska. Opiskeluryhmäni oli näet ehdottanut, että kirjoittaisin seuraavaksi päiväksi pienen ohjelmanumeron, jolla ryhmämme esittäytyisi muille ryhmille. Autot seisoivat ruuhkassa ja minun ajatukseni olivat samassa tilassa. Jos joku ajatus syttyikin, se liittyi illan opetukseen, jota olin menossa opiskelupäivän päätteeksi pitämään Joutsaan. Kun sieltä vihdoin puoli kymmeneltä pääsin kotiin, en todellakaan ehtinyt enkä jaksanut miettiä mitään. Kävin saunassa ja painuin nukkumaan. Miettiköön joku muu ohjelmat, minä ajattelin ja vaivuin unten maille.

Seitsemän tunnin unien jälkeen heräsin itsekseni ja kas - minulla oli ohjelman käsikirjoitus selkeänä mielessäni. Ryntäsin tietokoneelle ja kirjoitin kässärin nopeasti talteen, ennen kuin se katoaisi niin kuin unet yleensä aamuisin katoavat. Olin tosi tyytyväinen, että suoriuduin minulle uskotusta tehtävästä. Ja vieläpä hämmästyttävän helposti.

Matka Jyväskylään sujuikin mukavasti, aurinko paistoi eikä sumukaan enää haitannut niin kuin aiempina aamuina. Vaajakoskea lähestyessä varauduin taas epämukavaa ajoon jyrsityllä tiellä ja niihin inhottaviin palkkeihin, mutta kun tulin sillan tuntumaan, en ollut uskoa silmiäni - tielle oli yön aikana ilmestynyt uusi asvaltti!

Ei kommentteja: