sunnuntai 7. elokuuta 2011

Ihmisiä

Yleisötilaisuus oli alkamassa, katsomossa ihmiset rupattelivat keskenään, joku vilkaisi kelloa.  Kun alkamisajasta oli kulunut jo pari minuuttia, yhä useampi katseli ovelle päin nähdäkseen, mikä viivytti sen sulkemista ja esityksen aloittamista. Lopulta järjestäjien edustaja tuli yleisön eteen ja kertoi, että aloitus viivästyy vielä tovin, sillä tulossa oli rullatuolipotilas. Hän todellakin käytti tuota sanaa pyörätuolia käyttävästä naisesta.

Satahenkisessä, melko iäkkäässä yleisössä oli varmasti monia diabeetikkoja, astmaatikkoja, sydänsairaita, masentuneita, nivelrikkoisia, selkävaivaisia jne. He eivät kuitenkaan olleet liikkeellä potilaina vain kesäteatteria katsomaan tulleina ihmisinä, ja niin koki varmasti myös nainen, joka kohta avustajansa kanssa saapui nauttimaan teatterista.  

Aleksis Kiven Nummisuutareiden mukaan ihminen on vain ihminen. Olen tulkinnut sen tarkoittavan ihmisen vajavuuden ja heikkouksien nöyrää myöntämistä, mutta yhtä lailla sanonta voisi merkitä sitä, ettei ihmistä tarvitse sen kummemmin määritellä. Ihminen on vain ihminen, ja sen pitäisi riittää. 

Ei kommentteja: