sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Maaseutu taistelee etelän mediaa vastaan

Olen jo vuosikymmeniä ollut Helsingin Sanomien uskollinen lukija. Opiskeluvuosinani lehti kolahti aamuvarhaisella postiluukusta Kortepohjan ylioppilaskylässä, ja tänne korpeen muutettuani olen saanut sekä Hesarin että Keskisuomalaisen arkisin muun postin yhteydessä aamupäivän aikana. Viikonloppuisin lehdet on sen sijaan haettava kuuden kilometrin päästä yhteislaatikosta, mikä tekee vuodessa noin 1200 km lehdenhakumatkoja. Toki minulla on siihen paremmin varaa kuin viikonloppukannon järjestelyistä päättävällä Keskisuomalainen-yhtiöllä, jonka täytyy ensisijaisesti huolehtia yhtiön ja sen osakkaiden taloudellisista eduista eikä meidän syrjäseutujen asukkaiden oloista. Niitähän lehti voi käsitellä pääkirjoituksissaan.

Kun muutin tänne maalle, muutama kyläläinen kommentoi lievästi paheksuen Hesarin tilaamista aivan kuin he olisivat pitäneet minua hiukan epäluotettavana, väärään leiriin kuuluvana. Sittemmin kommentit jäivät, mutta lehtiparka on saanut kärsiä senkin edestä. Siitä saan syyttää vain itseäni, kun en viikonloppuisin jo aamuvarhaisella pyyhällä kuuden kilometrin päähän odottamaan postiauton tuloa, vaan haen lehdet vasta aamuyhdeksän maissa. Keskisuomalaiselle tuntienkaan odotus laatikossa toisten Keskisuomalaisten joukossa ei ole mikään ongelma, mutta Hesari-raukka etelän median ainoana edustajana joutuu usein kiusaamisen uhriksi. Usein se on hajotettu, rutattu ja ryntätty nurkkaan. Kuukausiliite on joskus löytynyt laatikon ulkopuolelta, joskus se on kadonnut kokonaan. Annan asian olla. Kyllä me Hesarin kanssa pienet mielenilmaukset kestämme.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin, on näitä toisten lehtiä haluavia ollut varmaan kauan. Meilläkin samantalon asukas halusi ensin lukea lehtemme ja palautti luetun lehden puoliltapäivin. Lehti tosin oli jokseenkin kunnossa. Piti oikein postinkantajan kanssa sopia, että hän toimittaa poikkeavasti lehtemme omaa oveemme. Siihen loppuivat ongelmat, mutta aikansa se harmitti. Kesäosoitteseen tilattu lehti jää joskus tulematta, syy ei selviä. Toisinaan lehti tulee päivän myöhässä joskus ei ollenkaan.
Onko tiedonjano niin kova?
Ilkivalta on vielä pahempaa kuin luvaton lainaaminen. Otan osaa.

marita kirjoitti...

Mielenkiintosinta meidän tapauksessa on se, että ei sitä Hesaria siellä laatikolla lueta, vaan sitä vain pahoinpidellään. En oikein ymmärrä, mistä siinä on kyse.