tiistai 5. tammikuuta 2010

Kestäviä tuotteita

Joskus kauan, kauan sitten, ainakin viisitoista vuotta sitten, ostin Anttilan postimyynnistä taskulaskimen. Se oli nimeltään Timanttilaskin, ja hintaa oli kokonaiset 10 markkaa. Nimi johtuu siitä, että kullanvärisen laskimen näppäimet ovat kuin erivärisiä timantteja. Kiinassa valmistettu laskin on melko yksinkertainen, lähinnä peruslaskutoimituksiin soveltuva. Sellainen erikoisuus laskimessa on, että se on kestänyt, kestänyt ja kestänyt. Pattereita ei ole koskaan vaihdettu, en tiedä, olisiko se mahdollistakaan. Perheessämme on lukuisia muitakin laskimia, mutta Timanttilaskin on jo legendaarinen: se toimii aina!

Astianpesukoneemme on vuodelta 1989. Kerran on käynyt huoltomies ja kerran on itse viety kone korjaamolle, mutta kaiken kaikkiaan se on ollut hintansa arvoinen. Se on minun ensimmäinen tiskikoneeni, ja luulin pitkään, että kaikissa tiskikoneissa on sisävalo, koska meidänkin koneessa on. Kun kone joskus tulee tiensä päähän, minä varmaan kierrän etsimässä sisävalollista konetta ja saan kuulla, ettei sellaisia olekaan. Onpas. Ainakin oli vielä 1989.

Stereolaitteisto, joka sisältää radion ja levysoittimen on vuodelta 1977. Kaikenlaisia radioita on kotiimme ilmestynyt senkin jälkeen, mutta äänentoistossa ei mikään pärjää tuolle vanhalle laitteelle. Nyt pitäisi levysoittimeen ostaa uusi neula, että pääsen taas kuuntelemaan vinyylilevyjäni. Ne jos mitkä ovat kestäneet aikaa.

3 kommenttia:

Jorma Tuomijärvi kirjoitti...

Laitteiden kestävyyteen vaikuttaa paljon myös se miten niitä käytetään ja huolletaan. Nykyaikaan ei viitsitä nähdä vaivaa edes käyttöohjeiden lukemiseen, sitten kun kone sippaa niin kipataan se metsäautotien varteen ja haetaan kaupasta uusi. Myös valmistajat keskittyvät enemmän kulutuksen kasvuun, kuin valmistamansa tuotteen laatuun.

Toivotan menestyksellistä kuluvaa vuotta ja kasvakoon kuusista kauniita.

marita kirjoitti...

Kiitos! Hyvää ja luonnonläheistä kuluvaa vuotta myös sinulle.

marita kirjoitti...

Ihanaa kuluvaa (mutta toivottavasti ei kovin kuluttavaa) vuotta kaikille lukijoilleni!