perjantai 8. kesäkuuta 2012

Työnantajana

Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen valitti kolumnissaan kuukausi sitten,  miten mahdottoman hankalaa yksityisen ihmisen on hoitaa työnantajavelvollisuuksiaan kotiapua palkatessaan. Sama valitus jatkui Hesarissa 4.6. Toimittaja Janne Toivonen aloittaa juttunsa väitteellä, että kun tavallinen mattimeikäläinen hyppää työnantajaksi, astuu melkoiseen suohon. Jutun mukaan remontin voi teettää helpolla tavalla vain palkkaamalla työhön yrityksen tai osuuskunnan. Sen sijaan verokortillisen työntekijän palkkaaminen tarkoittaa monia lomakkeita ja viranomaisia, tuhat klikkausta, ammattitermejä, eri luukkuja... Pelkästään juttuun liitetty kaaviokuva antaa niin kauhistuttavan kuvan työnantajavelvollisuuksien hoitamisesta, että moni voi luulla, ettei kannata edes yrittää. Juttuun liittyvässä kommentissa päätoimittaja Venäläinen kertoo saaneensa aiemmasta kolumnistaan paljon palautetta ihmisiltä, jotka ovat turhautuneet työnantajabyrokratiaan. Jollekin rehtorille kaikki on ollut niin vaikeaa, että hän on päättänyt jatkaa pimeää työllistämistä. Mielestäni kummallisinta on väitteet Palkka.fi-palvelun vaikeudesta. "Palvelun käyttö vaatii perehtymistä", Hesari kertoo, ja joku "yliopistoprofessori" sanoo, että verkon hyvää tarkoittavat palvelut eivät ole koulutetullekaan ihmiselle riittävän ymmärrettäviä.

Hetkinen!

Otetaanpa päätoimittaja Venäläinen, toimittaja Toivonen, rehtori ja yliopistoprofessori kuviteltuun työpaikkahaastatteluun.

Haastattelija: Miten suhtaudutte uusiin tehtäviin?
Vastaajat:  Emme halua mitään liian vaikeaa, oikeastaan haluamme vain helppoja tehtäviä.
Haastattelija: Tässä työssänne joudutte kuitenkin kohtaamaan vaikeitakin haasteita.
Vastaajat: Toivottavasti joku tekee ne meidän puolestamme, emme missään nimessä haluaisi perehtyä uusiin asioihin, varsinkaan, jos ne ovat liian vaikeita.

Olen viime vuosina itse työllistänyt yhtä henkilöä tilapäisesti, enkä missään vaiheessa ole kokenut työantajavelvollisuuksien hoitamista vaikeaksi.  Tietysti ensimmäisellä kerralla Palkka.fi-palveluun perehtyminen vei hiukan aikaan, mutta niinhän uudet asiat aina vievät. Ennemminkin olen ollut yllättynyt ja helpottunut siitä, että homma hoituu niin näppärästi ja nopeasti. Ja varsinkin olen kokenut aitoa iloa siitä, että olen oppinut jonkun uuden asian. Ajattelu, pohdinta ja ongelmanratkaisu on oikeasti kivaa!

Miksi siis nuo koulutetut, aikuiset ihmiset haluavat niin kovasti - ja mielestäni osin jopa väärin perustein -  korostaa työnantajavelvollisuuksien hoitamisen vaikeutta? Eivat kai he hae ymmärrystä sille, että maksavat tai ovat maksaneet palkkoja pimeästi?

Ei kommentteja: