sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Sähköistä elämää

Sähköyhtiöt ovat pirullisessa tilanteessa. Samaan aikaan kun ne yrittävät tehdä tulosta myymällä mahdollisimman paljon sähköä, niiden on julkisuuskuvansa ja yleisen ilmapiirin takia kannustettava sähkön säästämiseen. Olen jo pitkään ihaillut Suur-Savon Sähkön viestintäosaston ammattitaitoa, joka ilmenee jälleen kerran erittäin hyvin SSS:n Kymppi-lehden kannessa. Yhdessä otsikossa lukee: ”Energian säästäminen on aina hyvä juttu” Toisessa: Ekologinen koti lämpiää sähköllä. Ensimmäinen otsikko on lainausmerkeissä, koska se on sitaatti ympäristöministeri Paula Lehtomäeltä, toinen otsikko viittaa sisäsivulla olevaan juttuun perheestä, joka otti uuteen taloonsa sähkölämmityksen. Jutussa kerrotaan tietysti myös perheen energiansäästötavoista, mutta useimmat niistä eivät liity sähkönkulutukseen vaan esimerkiksi liikenteeseen ja kierrätykseen. Elektroniikkakin pidetään valmiustilassa, koska hukkalämpö tulee hyötykäyttöön.

Samassa lehdessä on myös toinen lämmitystä koskeva juttu otsikolla Ilmaista lämpöä ilmasta. Ei ihme, että sähköyhtiö aiheesta kirjoittaa, sillä vanhan öljypolttimen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun lisäsi jutussa esitellyn talouden vuotuisen sähkönkulutuksen 5000 kWh:sta 12500 kWh:iin.

Vielä on mainittava Kymppi-lehden vakioaihe: kesämökkien sähköistys. ”Kun perusasiat hoituvat sähköllä, voit keskittyä todelliseen lomanviettoon – mihin vuodenaikaan tahansa.” Entä mikä on vilukissan iltojen ilo? Lämmin shaali vai kupillinen kuumaa teetä? Ei, vaan infrapunasauna. Sehän ei kuluta energiaa enempää kuin pieni pölynimuri. Sellainen siis meille kaikille!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vesivessat ja sähköt eivät ole pelkästään iloisia asioita mökkiläisten kannalta. Vesivessa tuo jätevesiongelman mökin nurkalle. Kolmen kaivon perään tehdyt imeytyskentät eivät toimi.Kangasniemi ei enää anna niitä rakentaa vaan jätevedet on ohjattava umpisäiliöön.
Kun sähköt tulevat niin peruslämpö on pidettvä päällä sillä sähkölaitteet ja vesijohdot eivät tykkää pakkasista.
Kantovesi kaivosta ja pihan perällä käynti ovat ongelmattomia, mutta yritäpäs ehdotella niitä cityihmiselle?

marita kirjoitti...

Meillä sähkölasku puolittui joku vuosi sitten, kun sähkönkulutukseen alettiin kiinnittää huomiota. Toki nuorison muutto kotoa samaan aikaan auttoi asiaa:)

Ja muutaman vuoden kuluessa pitäisi järjestää jätevesiasiat uusien direktiivien mukaisiksi, huoh!

Anonyymi kirjoitti...

Minä laitan suursäiliökuivikekäymälän. Tyhjennysväli vuodesta muutamaan vuoteen. Sitten huushollissa syntyykin vain harmaita vesi, joiden imeytys on pikku juttu.
Käytöstä poistuvat remontin jälkeen erotteleva kompostikäymälä ja ulkohuusi, sekä kaksi vanhaa likakaivoa.
Uudet säädökset sopivat minulle, mutta ovat kyllä monelle mökin mummolle ylimitoitettuja. Niihin taitaakin olla tulossa helpotuksia.

marita kirjoitti...

Suursäiliökuivikekäymälä!
Täytyy tunnustaa, että kun olen lapsena juossut pimeässä ja pakkasessa ulkohuussiin, aikuisena vesivessa on saavutettu etu, josta en ihan heti luovu. Ehkä syynä on myös silkka tietämättömyyteni vedettömistä sisävessoista ja sitä myöten ennakkoluuloiset asenteeni.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan oikein, siitä on kyse. Siis ennakkoluuloista. Tuskinpa se vesi sinänsä vessassa on olennaista vaan se että on valoa, lämpöä ja varsinainen asiakin tulee toimitetuksi. Kompostoivassa kuivikekäymälässä tuon kaiken lisäksi tulee hyvä mieli, kun ei tarvitse haaskata vettä eikä sähköä. Kulutkin pienenevät, kun ei tarvita likakaivon tyhjennystä ja kaikki ravinteet kiertävät. Jos ei tohdi käyttää perunalle niin pionille ainakin.