tiistai 24. elokuuta 2010

Perunankasvatusta eteläsavolaiseen tapaan?"Peruna menestyy parhaiten lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla, jossa ei seiso vettä.

Kun käytetään luonnonlannoitteita perunamaan lannoituksessa, ne toimivat samalla maanparannusaineina lisäämällä maan humusvaroja. Jäykälle savimaalle ja laihalle hiekka- tai hietamaalle voidaan käyttää lisäksi kasvuturvetta parantamaan maan rakennetta ja lisäämään multavuutta.

Perunan siementä tarvitaan mukuloiden koosta riippuen 2,5-5 kg 10 neliömetrille. Perunat istutetaan 25-30 cm välein vähintään 60 cm rivivälillä ja 8-10 cm syvyyteen - penkin paksuutta lisätään kesäisillä multauksilla.

Perunapenkki on mullattava lopulliseen muotoonsa ennen perunakasvuston sulkeutumista. Kunnollinen multaus estää perunoiden vihertymistä ja suojelee mukuloita perunarutolta. Jos alkukesä on kuiva, perunamaata kannattaa kastella muutama kerta kunnolla, jolloin varmistetaan suurempi mukulasato, torjutaan perunarupea ja estetään mukuloiden halkeaminen."

http://www.suomela.fi/peruna-perunan-viljely.aspx


2 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Mikä viherpeukalo meillä tässä...

marita kirjoitti...

Minä asun Keski-Suomen puolella ja viljelen perunani ainakin toistaiseksi pellossa. Täytyy kyllä tarkkailla kuvan perunaviljelmän sadonnostoa ja vertailla tuloksia omaan pottumaahani. Eihän sitä koskaan tiedä...