torstai 29. marraskuuta 2012

Kehitystä?

Aamupäivällä Joutsassa käydessäni panin merkille oudon hiljaisen kylänraitin. Länsitiellä tuntui suorastaan aavemaiselta. Vaikka suurin osa ihmisistä olisikin siihen aikaan töissä tai koulussa, niin kyllähän pitäjän keskustassa pitäisi enemmän väkeä olla liikeellä. Missä kaikki siis ovat`? Jutteluhetki paikallisen yrittäjän kanssa antoi vastauksen: ihmiset ovat menneet uuteen, syksyllä avattuun kauppakeskukseen, jossa on pankki, ruokakauppa ja halpahallimyymälä. Kyseistä rakennusta onkin täällä kovasti hehkutettu, sillä nykyään kehityksenä pidetään sitä, että kauppa käy ja raha liikkuu. Itselläni ei tuohon Perttulan kauppakeskukseen ole vielä ollut asiaa, mutta monella muulla on; ainakin parkkipaikalla näytti olevan tänäänkin vilkasta. Ja aivan kuin ei siinä olisi riittävästi, piakkoin nelostien varteen valmistuu ABC-liikenneasema houkuttelemaan valtatien autoilijoita. Mutta jos ABC houkuttelee niitä, jotka muutoin kääntyisivät keskustaan, viimeistään silloin täältä häviävät pian kaikki pienet, yrittäjävetoiset ja hyvin palvelevat liikkeet ja tilalla on vain suurten ketjujen myymälöitä.

2 kommenttia:

Kirsi-Maria kirjoitti...

Olen miettinyt samaa, vaikka en montaa kertaa olekaan viime aikoina Joutsassa käynyt - sen verran vain että näin uuden kauppakeskuksen. Mitä pankin ja kaupan vanhoille kiinteistöille tapahtuu? Tuntuu tosiaan siltä, että Länsitie on tarkoitus autioittaa. Syytä on vaikea nähdä, kun en ymmärrä mitä iloa kaupankäynnin keskittymisestä lähemmäs nelostietä on. Harmi, että keskusta autioituu ja muuttuu ikävän näköiseksi, se kun ei houkuttele mökkiläisiä, turisteja eikä uusia asukkaita.

marita kirjoitti...

Länsitie autioituu, sille ei voi mitään, ellei pankin ja K-kaupan entisiin tiloihin saada jotain mielekästä toimintaa. Ehkä vanha liikekeskus kannattaisi purkaa, niin Länsitie jotenkin avautuisi. Torin siirtämistä pankkiaukiolle on ehdotettu, mutta ehdotusta on myös vastustettu sillä perusteella, että siinä menisi parkkipaikkoja, aivan kuin niistä kovakin puute olisi. Nähtäväksi jää, miten pitkään ja millä keinoin pienet liikkeet sinnittelevät.