sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Soita minulle, Helena!

Anonyymi epäili, ettei minulla ole hyllyssäni Aino Räsäsen romaania Soita minulle, Helena! Onpas, ja peräti kahtena kappaleena! Toisen vein syksyllä teatterimme kirpputorille, mutta ei sitä sieltä kukaan ostanut ja niin se palasi takaisin hyllyyni.


Kuvassa takana on kovakantinen, seitsemäs painos vuodelta 1964. (Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1945.) Päällimmäisenä oleva pehmeäkantinen versio on vuodelta 1959. Olen ostanut itsekin nämä kirjat kirppareilta, päällimmäisen tietysti tuon ihanan kansikuvan takia. Kirjassa on lisääkin kuvia vuonna 1948 ilmestyneestä elokuvasta, jossa Helena Kara oli pääosassa. Ja tietysti yhdessä kuvassa suudellaan intohimoisesti heinäkasassa:) Olin itse nähnyt elokuvan lapsena mutta unohtanut sen niin, että luulin pitkään  soittamisen tarkoittavan puhelimella soittamista.

Räsäsen Helena-sarjaan kuuluvat myös teokset Ja Helena soittaa, Näkemiin Helena, Pää pystyyn Helena sekä Päivi, Helenan tytär. Niitä en ole lukenut, mutta kyllä Helena-sarja on varmasti suomalaisen viihdekirjallisuuden klassikko.  Ja väittävät, että Soita minulle, Helena! on aikoinaan ollut syynä Jari-nimen suosioon.

"Helena sulki kädellään Jarin suun.
- Älä jatka. En pelkää mitään. Sinun ja lapsen tähden kestän mitä vain!
- Olet oikea nainen. Minä tahtoisin sinut käsin kantaa kaiken vaikean yli.
- Olen vain löytänyt itseni. Rakkaus on sen tehnyt.
    He istuivat äänettöminä hetken, kuunnellen yön ääniä. Jossakin äänähti uninen lintu, jossakin lahden rannalla vedettiin venettä telakkapuille, sitten oli taas hiljaista.
- Soita minulle, Helena!"
(Lainaus: Aino Räsänen, Soita minulle, Helena!)

3 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Ja Helena soittaa, eiku postaa... Hyvää syksyn jatkoa sinne!

marita kirjoitti...

Kiitos, samoin teillekin!

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut kaikki Räsäset, kuinkahan paljon voin laittaa sen piikkiin kirjallisista harrastuksistani? Vai johtuiko se vain siitä, että kirjat tulivat säännöllisesti joulupaketissa kotiini? Kuten Polvan Tiina-kirjat...